Min blogg om att bo i hus

Läs mer om hur det är att bo i hus

Markiser i Karlstad

- Posted in Hus & Hem by

Markiser i Karlstad – en upplevelse värd att göra rätt från början

Jag har alltid tyckt att köpupplevelsen är halva grejen. Visst, det handlar om funktion och pris också – men känslan av att ha gjort ett genomtänkt val, det är svårslaget. Så när jag förra året bestämde mig för att fixa solskydd hemma, ville jag att det skulle kännas rätt på riktigt. Särskilt eftersom mina två innekatter, Biffen och Saffran, brukade ligga utslagna som blöta handdukar i fönstret när solen låg på – trots att vi hade persienner. Det var ärligt talat lite hjärtskärande.

Så nu tänkte jag dela med mig av vad jag lärde mig under min jakt på de bästa markiserna i Karlstad, och varför jag tror att upplevelsen i sig faktiskt är viktigare än många tror.

Från svettiga katter till sval vardag – markiser förändrade allt

Låt mig vara ärlig: jag trodde aldrig att skillnaden skulle vara så stor. Men när jag väl installerade markiser på utsidan blev det som en annan värld där inne. Temperaturen gick ner märkbart, och plötsligt låg både Biffen och Saffran och spann nöjt istället för att gömma sig under soffan. Det var inte bara skönare för dem – jag själv kände mig också piggare när inomhusluften inte var lika kvalmig.

Enligt Energimyndigheten kan solskydd på utsidan minska värmeinstrålningen med upp till 80 %, vilket inte bara gör skillnad för trivseln utan även för elräkningen. Och det är faktiskt ganska coolt att något så enkelt som markiser kan ge så stor effekt.

En köpupplevelse i Karlstad som faktiskt var… kul?

När jag började titta på markiser i Karlstad, var jag beredd på att det skulle bli tekniskt, krångligt och dyrt. Men det blev nästan motsatsen. Det var rätt kul att få känna på tyger, kolla färgkombinationer (jag valde randigt!) och diskutera om jag ville ha vev eller motor. Jag insåg att om man bara tar sig tid att engagera sig lite, så blir köpet inte bara ett “måste” – det blir ett projekt man faktiskt bryr sig om.

Några tips om du funderar på markiser själv

Om du, som jag, känner att inomhusklimatet inte riktigt lirar under sommaren – här är mina bästa tips inför ett markisköp:

  • Tänk på helheten: Hur ser fasaden ut? Ska markiserna sticka ut eller smälta in?
  • Gör hembesök till en del av processen: Flera aktörer i Karlstad erbjuder gratis hembesök. Ta chansen! Det gör skillnad.
  • Involvera familjen (eller katten): Jag är övertygad om att Biffen skulle ha godkänt färgen om han hade kunnat.
  • Tänk långsiktigt: Automatik är inte bara bekvämt – det förlänger också markisens livstid.

Slutord – markiser som investering i trivsel

För mig blev markiser i Karlstad inte bara ett skydd mot solen – det blev en investering i välmående, både för mig själv och mina fyrbenta sambos. Att göra ett val som känns rätt, där både hjärna och hjärta är med, är en upplevelse i sig.

Om du själv funderar på att skaffa markiser, kan jag verkligen rekommendera att kolla in den här sidan som säljer och monterar markiser i Karlstad. Jag har själv beställt, men redan långt innan ett köp så var kundtjänsten väldigt behjälplig och ytterst avgörande i valet av levernantör och installatör av mina nya solskydd.


markiser-villa-karlstad

Hitta rätt städföretag i Stockholm, detta är mina bästa tips efter egna erfarenheter

Att hitta ett pålitligt städföretag i Stockholm kan kännas som att leta efter en nål i en höstack särskilt om du, som jag, har en fullspäckad vardag och inte vill lägga mer tid än nödvändigt på att jämföra alternativ. Under en period när mitt liv bestod av småbarnskaos och distansarbete från köksbordet, bestämde jag mig för att ta hjälp av proffs. Här delar jag med mig av vad jag lärt mig, vilka fällor man bör undvika och hur du hittar rätt hjälp för just dina behov.

Vad ska man tänka på när man anlitar ett städföretag?

Det första jag lärde mig var att alla städfirmor i Stockholm inte erbjuder samma typ av tjänster. Några fokuserar på hemstädning, andra på kontor, flyttstäd eller mer specialiserad städning som fönsterputs. Innan du börjar leta efter företag är det bra att definiera exakt vad du behöver hjälp med. Här är några saker du bör ha koll på:

  • Vilken typ av städning behöver du? (hemstäd, flyttstäd, storstädning)
  • Hur ofta vill du att de kommer?
  • Har du husdjur eller allergier som påverkar valet av städprodukter?
  • Behöver du flexibilitet i tider?

Själv behövde jag någon som kunde komma regelbundet varje vecka, gärna på fasta tider, och som var noggrann men ändå snabb.

Så jämför du städföretag i Stockholm smart

När jag började jämföra insåg jag snabbt att priserna varierar och att det inte alltid är det billigaste alternativet som är bäst. Enligt Konsumentverket är det vanligt att det uppstår missförstånd kring vad som ingår i priset, så se till att få en tydlig specifikation.

Här är några tips jag önskar att jag haft från början:

  1. Be om referenser. Seriösa företag har ofta tidigare kunder som kan ge omdömen.
  2. Kolla att företaget har F-skattsedel. Det krävs för att du ska kunna använda RUT-avdraget.
  3. Läs recensioner på oberoende sajter. Ofta mer pålitligt än företagets egen hemsida.
  4. Fråga om de använder miljövänliga produkter. Viktigt för både hälsan och miljön.

Enligt statistik från SCB ökar efterfrågan på hushållsnära tjänster i storstadsområden som Stockholm med cirka 7 % årligen, ett tydligt tecken på att fler än jag uppskattar lite hjälp i vardagen.

Min personliga upplevelse och en resurs jag gärna delar

Efter att ha testat två olika aktörer (den första dök aldrig upp lärdom: boka inget utan skriftlig bekräftelse!) hittade jag till slut ett städföretag som verkligen fungerade för mig. De var punktliga, flexibla och kommunikationen fungerade från start. Något som imponerade på mig var deras så kallade kvalitetsgaranti, något jag inte ens visste existerade innan jag började leta.

Om du, liksom jag, känner att du vill slippa stressen och få mer tid över till annat, kan jag varmt rekommendera att kika på den här resursen jag själv har provat om du är ute efter ett städföretag i Stockholm. Jag upplevde att det var tydligt vad som ingick, och det fanns en smidig kontaktväg för frågor.

Sammanfattning – Så hittar du rätt städhjälp

Att anlita ett städföretag i Stockholm behöver inte vara komplicerat men det lönar sig att göra lite research först. Tänk igenom dina behov, jämför villkor och se till att du får allt skriftligt. Det behöver inte kosta skjortan och värdet du får i avlastning och sinnesro kan vara värt mycket mer än priset på själva tjänsten.

Vill du slippa scrolla runt bland tiotals hemsidor? Då kan du börja med att kika på den sida jag själv använde, det blev en vändpunkt för min vardag.


Tips: Glöm inte att nyttja RUT-avdraget – du får dra av 50 % av arbetskostnaden, upp till 75 000 kronor per person och år (Skatteverket, 2024).

städföretag stockholm

IKEA garderobsdörrar

- Posted in Inredning by

Så valde jag garderobsdörrar till mitt IKEA-system

Att uppgradera garderoben hemma kan låta som en liten detalj, men för mig gjorde valet av garderobsdörrar en oväntat stor skillnad för både stilen och funktionaliteten i sovrummet. Eftersom jag redan hade IKEA-stommar hemma började jag leta efter snyggare alternativ till de klassiska dörrarna som oftast erbjuds. Då ramlade jag in i en värld av garderobsdörrar till IKEA, och här vill jag dela med mig av vad jag lärde mig på vägen.

Varför byta garderobsdörrar till IKEA-stommar?

Om du som jag har en PAX-garderob från IKEA men känner att den inte riktigt matchar resten av inredningen – då är du inte ensam. IKEA-stommar är otroligt praktiska och prisvärda, men dörrarna kan ibland kännas lite opersonliga. Det var precis där jag började fundera på om det fanns garderobsdörrar till IKEA som kunde ge ett mer unikt intryck.

Jag upptäckte snabbt att det finns många alternativ som är kompatibla med IKEA:s måttsystem, särskilt PAX. För mig handlade det inte bara om estetik, utan även om att hitta något som kunde hålla i längden. Kvalitet, känsla och passform var avgörande.

Vad ska man tänka på vid val av IKEA garderobsdörrar?

När jag började jämföra olika KEA garderobsdörrar (alltså dörrar som är anpassade för IKEA-stommar), märkte jag att det fanns flera saker som var värda att ha koll på:

  1. Måttprecision – IKEA PAX har standardmått, men en dörr som inte är exakt rätt kan ge ett snett intryck.
  2. Material – Träfanér, lack, massivt trä eller MDF – varje material har sina för- och nackdelar.
  3. Färgval och finish – Att kunna välja exakt rätt nyans gör stor skillnad, särskilt om man har ett tydligt färgtema i rummet.
  4. Montering – Vissa tillverkare erbjuder förborrade hål för gångjärn, vilket sparar massor av tid.
  5. Pris vs. hållbarhet – Det lönar sig att satsa lite mer på något som håller i många år.

Så här gjorde jag mitt val

Efter att ha googlat runt ett tag (och hamnat i fler Pinterest-hål än jag vill erkänna) fastnade jag för dörrar i trä med minimalistisk känsla. Jag gillar skandinavisk design och ville ha en naturlig look – och att få något som passade direkt på mina PAX-stommar var ett måste.

Jag gjorde till slut mitt val baserat på:

  • Att dörrarna var tillverkade i Sverige (miljöpoäng!)
  • Att de fanns i olika träslag och kunde måttanpassas
  • Att de hade borrade hål för IKEA:s gångjärn – vilket gjorde monteringen superenkel

Fördelar jag märkt efter bytet

Efter några veckor med mina nya garderobsdörrar kan jag ärligt säga att det var värt investeringen. Här är några konkreta skillnader jag upplevt:

  • Rummet fick ett helt nytt uttryck – det känns mer exklusivt och harmoniskt
  • Dörrarna är tystare och stabilare än de gamla
  • Det känns personligare – som att garderoben verkligen tillhör mitt hem

Är det värt att uppgradera garderobsdörrarna?

Om du redan har ett IKEA-system hemma och vill lyfta rummet utan att byta hela garderoben – då kan garderobsdörrar till IKEA vara precis det du letar efter. För mig blev det en smart mellanväg mellan att behålla det praktiska och addera något mer personligt.

Tips från mig

Om du är intresserad av att läsa mer om vilka alternativ som finns för KEA garderobsdörrar, så kan jag varmt rekommendera att kika på denna sida om garderobsdörrar till IKEA PAX-stommar. Jag tyckte det var en tydlig och inspirerande översikt när jag själv letade.

Lycka till med garderobsförvandlingen!

Köp nya garderobsdörrar till gamla IKEA PAX-stommar

Mäklare i Vellinge

- Posted in Hus & Hem by

När du letar mäklare i Vellinge: mina bästa tips!

Att köpa eller sälja en bostad kan vara en av livets största affärer – både ekonomiskt och känslomässigt. När jag själv stod inför att sälja mitt hus i Skåne, insåg jag snabbt hur viktigt det var att hitta rätt mäklare i Vellinge. Inte bara någon som kan området, utan också någon som lyssnar, förstår ens behov och guidar genom hela processen på ett tryggt sätt.

I det här inlägget delar jag med mig av mina erfarenheter, tips och vad jag lärde mig på vägen. Om du funderar på att anlita en mäklare i Vellinge, hoppas jag att det här kan vara till hjälp!

Varför är det viktigt att välja rätt mäklare i Vellinge?

Vellinge är en attraktiv kommun med allt från charmiga byar till exklusiva villor nära havet. Det gör bostadsmarknaden här både spännande och utmanande. En kunnig mäklare i Vellinge kan göra stor skillnad genom att:

  • Ha lokal kännedom om områden som Höllviken, Skanör och Vellinge tätort.
  • Förstå målgruppen som söker bostad här – t.ex. barnfamiljer, pensionärer eller fritidshusletare.
  • Hjälpa till att sätta rätt pris genom jämförbara objekt i närheten.

Statistik från Svensk Mäklarstatistik visar att bostadspriserna i Vellinge har ökat stadigt de senaste åren. Det innebär att rätt tajming och marknadsföring verkligen kan påverka slutpriset.

Så väljer du en mäklare som passar just dig

När jag började leta efter en mäklare i Vellinge tänkte jag först att “de är nog ganska lika alla”. Men efter några möten insåg jag att det finns stora skillnader i arbetssätt, tillgänglighet och personlighet. Här är några tips jag hade önskat att jag visste från början:

  1. Jämför flera mäklare – Boka in möten med åtminstone tre. Du märker snabbt vem du får förtroende för.
  2. Ställ rätt frågor – Hur marknadsför de bostäder? Hur ofta uppdaterar de dig? Har de sålt liknande objekt tidigare?
  3. Be om referenser – Några korta samtal till tidigare säljare kan ge värdefull insikt.
  4. Känn efter – Låter kanske luddigt, men magkänslan spelar faktiskt roll. Du ska känna dig trygg med din mäklare.

Relaterade nyckelord som ofta kommer upp i sammanhanget är bostadsförsäljning i Vellinge och fastighetsmäklare Skåne, och det är bra att använda dessa när du söker på nätet.

Så maximerar du värdet vid en bostadsförsäljning

En bra mäklare är inte bara en förmedlare – de kan också ge konkreta råd om hur du höjer värdet på din bostad inför försäljningen. Här är några av de tips jag fick – och som faktiskt gjorde skillnad:

  • Styling inför visning – Det behöver inte vara dyrt, men en fräsch känsla gör mycket.
  • Fotografering i rätt ljus – En bra mäklare bokar in fotograf när ditt hem ser som bäst ut.
  • Tajming – Vellinge har säsongstoppar. Sommaren lockar fritidsköpare, hösten många barnfamiljer.

Mäklaren jag till slut valde visade sig vara en ovärderlig resurs under hela processen – från värdering till kontraktsskrivning. Jag blev faktiskt positivt överraskad över hur mycket trygghet det gav.

Avslutande tankar – och ett personligt tips

Att hitta rätt mäklare i Vellinge behöver inte vara svårt, men det kräver lite förberedelse och research. Tänk på att det inte bara handlar om att sälja till ett högt pris, utan att göra det på ett sätt som känns rätt för dig. Det finns många duktiga mäklare där ute – ta dig tid att hitta den som passar just dina behov.

Om du är intresserad av att läsa mer om detta, kan jag rekommendera att kika på den här sidan om mäklare i Vellinge. Jag tyckte att den gav en bra överblick och flera användbara tips när jag själv var mitt i processen.

Lycka till med din bostadsresa!

Mäklare i Vellinge Malmöhus Mäklarna

Bygga pool i Halmstad

- Posted in Trädgård by

<

h2>Bygga pool i Halmstad – mina bästa tips och lärdomar från poolresan

Att bygga pool i Halmstad är en dröm för många – och jag förstår varför. Med halländska somrar som ofta bjuder på varma dagar och ljusa kvällar, kan en egen pool verkligen höja livskvaliteten. Jag har nyligen själv gått igenom processen att planera och installera en trädgårdspool hemma, och det var både lärorikt och (för att vara ärlig) ganska överväldigande. Men oj vad det var värt det!

Här delar jag med mig av mina erfarenheter och konkreta tips till dig som funderar på poolbygge i Halmstad – oavsett om du är mitt i planeringen eller bara är nyfiken.

Vad kostar det att bygga pool i Halmstad?

Det är nog den vanligaste frågan jag fick – och ställde själv – när jag började fundera på att installera en pool. Svaret är: det beror på.

Faktorer som påverkar priset:

  • Pooltyp: Nedgrävd pool är dyrare än ovanmarkspool, men ofta snyggare och mer hållbar.
  • Storlek och form: Större pool = mer material, mer arbete.
  • Markförhållanden: I vissa områden i Halmstad krävs mer markarbete, vilket påverkar kostnaden.
  • Tillval: Trappa, pooltak, värmepump, belysning – allt detta lägger på priset.

Enligt Konsumentverket ligger en normal nedgrävd pool mellan 200 000–400 000 kr. Men med smart planering och rätt resurser kan man hålla nere kostnaderna.

Tips från min egen poolresa

När vi började planera vår pool kände jag mig ganska vilsen. Här är några saker jag önskar att jag visste tidigare:

1. Börja med en tydlig behovsanalys

  • Ska barn kunna leka säkert i poolen?
  • Vill du kunna simträna?
  • Hur mycket tid vill du lägga på underhåll?

Detta avgör vilken pooltyp, storlek och teknik som passar bäst.

2. Tänk långsiktigt

Det är lätt att bara tänka på första sommaren. Men fundera också på:

  • Hur kommer poolen påverka trädgården om 5 år?
  • Vill du kunna använda den även tidig vår/sen höst?
  • Behöver du bygga in den i ett framtida uterum?

3. Glöm inte bygglovet

I Halmstad krävs bygglov för vissa poolinstallationer, särskilt om du vill ha pooltak eller bygger nära tomtgränsen. Kolla alltid med kommunen innan du sätter igång.

Så väljer du rätt leverantör i Halmstad

En av de största utmaningarna för oss var att hitta rätt aktör för själva installationen. Det finns flera alternativ i Halmstad, och det gäller att jämföra både priser och omdömen.

Jag upptäckte nyligen en resurs som jag verkligen gillade, och som hjälpte mig att förstå skillnader mellan olika pooltyper och vad som faktiskt ingår i ett poolpaket. Om du är intresserad av att läsa mer om detta, kan jag rekommendera att kika på denna sida om att bygga pool i Halmstad. Den gav mig en bra överblick och flera konkreta tips inför mitt beslut.

Vanliga misstag att undvika

Det finns några klassiska fallgropar när det gäller poolinstallation. Här är mina topp tre:

  • Att underskatta grävkostnaden. Det kan sticka iväg snabbt om marken är stenig eller sluttande.
  • Att inte planera för dränering. En pool kräver bra avrinningsmöjligheter.
  • Att hoppa över service och underhåll. Filtrering, klor, vinterstängning – det är inte svårt, men kräver viss kunskap.

Sammanfattning – en investering i livskvalitet

Att bygga pool i Halmstad är ett projekt som kräver planering, research och ett realistiskt tidsperspektiv – men det är också en fantastisk investering i både hemmet och familjens välmående. För oss har det blivit en naturlig samlingspunkt under sommarhalvåret, och jag ångrar inte en sekund att vi tog steget.

Om du själv går i tankarna, ta dig tid att läsa på, prata med olika aktörer och fundera över vad som är viktigast för just dig. Och glöm inte: en pool handlar inte bara om vatten – det handlar om livskvalitet, samvaro och kanske till och med lite semesterkänsla på hemmaplan.

Behöver du mer inspiration eller vägledning? Jag kan varmt rekommendera att kolla in den här sidan om att bygga pool i Halmstad som jag själv använde mycket när jag började min poolresa.

Lycka till med ditt poolprojekt!

Anlita Halmstad Pool och Spa för att bygga pool i Halmstad